Däcktrycket är alltid viktigt att kontrollera regelbundet

vinterdack

Oavsett vilket fordon du kör så spelar däcktrycket alltid en viktig roll. Däcken är konstruerade för ett specifikt däcktryck så att däckets profil när det rör marken har den som är avsedd för att prestera optimalt. Ett däck med för lågt tryck blir för mjukt och sidoväggarna buktar ut. Detta leder till att rullmotståndet ökar och mer värme genereras. Därför får du inte de egenskaper från däcken när det gäller kontroll och stabilitet när däcket inte har rätt lufttryck. Detta leder till att däcken kommer att slitas ut snabbare och dina bränsleförbrukningen ökar.

Det spelar ingen roll om du har sommar eller vinterdäck, så behöver du rätt lufttryck. När du har dubbdäck eller dubbfria däck så är det viktigare att trycket är korrekt så att du har maximalt fäste. Felaktigt tryck leder till lägre bromssträcka.

Om du har för högt lufttryck i dina däck kommer inte däckens korrekta yta att komma i kontakt med vägytorna enligt avsikten. Du kommer alltså att slita ut däckets mitt snabbare och du kommer att få mindre fäste, vilket gör att ditt bromsavstånd ökar och din säkerhet minskar. Däcket sliter också snabbare än vad det borde.

Värme har stor inverkan på däcktrycket. När värmen ökar, ökar också trycket. När du kör värms däcken upp på grund av friktion. Om du mäter det efter att ha kört långa sträckor kommer däcket att vara varmt och du måste justera trycket lite från det rekommenderade trycket som anges i bruksanvisningen. Däcktrycket ska mätas optimalt när däcken är kalla av denna anledning.

När temperaturen sjunker från sommar till höst kommer däcktrycket också att minska och du måste se till att fylla på mer luft i dina däck. Det är viktigt att kontrollera däcktrycket ganska regelbundet och inte bara anta att det är korrekt. Dina ventiler kanske läcker, särskilt om du saknar några ventilkåpa på några av däckens ventiler. Så det är värt att kontrollera när du ändå är på bensinmacken för att tanka. Du kanske inte behöver göra det varje gång, men du bör nog göra det varje månad och innan du ger dig iväg på en lång resa.

När du byter däck mellan sommar och vinter efter att ha haft däcken lagrade, bör trycket alltid kontrolleras, helst innan du monterar dem på fordonet såvida du inte har ett sätt att trycksätta dem efter montering av däcken. Det är därför bäst att ha en verkstad göra däckbytet åt dig, då de kan kontrollera däckets skick, mäta mönsterdjup och även förvara däcken i deras däckhotell. Du vill inte köra runt på vintern med vinterdäck som inte har korrekt däcktryck, se till att däcken är balanserade efter att du har bytt däck. Kontrollera också stötdämpare för att se till att däcken trycks mot vägen som de ska. Bromsservice och däckservice är också viktigt för att se till att du kan köra säkert. Så se till att din körsäkerhet är optimal och att du slösar bort pengar på bränsle eller att behöva köpa nya däck för tidigt på grund av för mycket slitage orsakat av fel däcktryck och se till att kontrollera trycket regelbundet.